Jak wyglądało skażenie promieniotwórcze mleka w poszczególnych regionach Ukrainy? Muzeum Narodowe „Czarnobyl” opublikowało dwie mapy, które prezentują wyniki pomiarów dokonanych w dniach 12 i 13 maja 1986 r.
Materiał powstał we współpracy z Muzeum Narodowym „Czarnobyl” w Kijowie.
Obie mapy kijowskiemu muzeum przekazał Stepan Liaszczenko – naczelnik wydziału rolnictwa w Czarnobylskiej Strefie Awaryjnej z ramienia Krajowego Związku Rolniczego, doradca Krajowej Komisji Ochrony Ludności przed Promieniowaniem przy Radzie Najwyższej Ukrainy. Niestety mężczyzna zmarł w sierpniu 2020 r. z powodu zakażenia koronawirusem.
Mapy prezentują badania śladów skażenia radiacyjnego mleka w poszczególnych regionach Ukrainy, które przeprowadzono w poniedziałek, 12 maja i we wtorek, 13 maja 1986 r. Wyniki zaprezentowano w jednostce Ci/kg, czyli w kiurach na kilogram. Obie mapy zostały odtajnione 15 stycznia 1990 r. w związku ze zmianami w wykazie informacji podlegających klasyfikacji w sprawie awarii w Czarnobylu. Wtedy też zostały oznaczone jako „Do użytku służbowego”.
Dopuszczalny stopień skażenia mleka wynosi 1 x 10-7 Ci/kg. Pijąc takie mleko przez 15 dni można otrzymać dopuszczalną miesięczną dawkę dla tarczycy. Kolorem czerwonym oznaczono wskazania powyżej dopuszczalnej wartości, niebieskim – na granicy normy, a zielonym – poniżej dopuszczalnej wartości.
12 maja znaczne przekroczenia są zauważalne w obwodach: iwanofrankiwskim (10x powyżej normy), czernihowskim (8x), kijowskim (5x), a także w zakarpackim, chmielnickim i równieńskim. Dzień później wskazania powyżej normy odnotowano także w obwodach: winnickim (8x) i żytomierskim (3,3x).
Zobacz zdjęcia map w pełnym rozmiarze na profilu Muzeum Narodowego „Czarnobyl” na Facebooku:
Materiał powstał we współpracy z Muzeum Narodowym „Czarnobyl” w Kijowie. Zapraszamy na strony internetowe muzeum chornobylmuseum.kiev.ua oraz jego profil na Facebooku.