„Spojrzenie w przyszłość”

Praca Walerego Jurijowicza Korszunowa pt. „Spojrzenie w przyszłość” („A Look into the Future”) zwyciężyła w konkursie na projekt muralu, który ozdobi wschodnią ścianę hali turbin tuż przy części biurowej elektrowni jądrowej w Czarnobylu.

W konkursie, który zorganizował zarząd elektrowni, złożonych zostało 30 prac. W procesie głosowania na profilu elektrowni na Facebooku wzięły udział jednak tylko 24 prace, gdyż pozostałe projekty zostały złożone po terminie.

Zadaniem uczestników było przygotowanie kolorowego szkicu muralu, a także zaprezentowanie swojej koncepcji w formie pisemnej. Projekt musiał być dostosowany do wymiarów ściany hali turbin, tj. 18,5 x 57,9 m.

Zwycięska praca została wyłoniona przez jury spośród projektów, które najbardziej spodobały się fanom elektrowni na Facebooku.

Zwycięzca otrzyma w nagrodę dwudniową, ekskluzywną wycieczkę do elektrowni jądrowej w Czarnobylu i miasta Prypeć (dla siebie i dwóch zaproszonych osób), a także 5 tysięcy hrywien w gotówce.

A kiedy mural pojawi się na ścianie elektrowni? Tego na razie nie ujawniono.

Mural na ścianie elektrowni – konkurs