Licznik Geigera

Dzień Kuchni Ukraińskiej w strefie wykluczenia

Fot. dazv.gov.ua / CC BY 4.0

26 października w czarnobylskiej stołówce „Energetyk”, w której jedzą pracownicy przedsiębiorstw działających w strefie wykluczenia, zorganizowano Dzień Kuchni Ukraińskiej z okazji jesiennego Święta Urodzaju (odpowiednik polskich dożynek).

– Jest to teraz niezwykle ważne, bo takie działania są lekarstwem na depresję, strach i niepokój w czasie wojny i jesiennej chandry. Nasi pracownicy pełnią służbę w strefie wykluczenia przez 15 dni, dlatego trzeba ich na chwilę odciągnąć od pracy i zrelaksować – napisali przedstawiciele zarządu strefy wykluczenia na Facebooku.

W świątecznym menu znalazły się tradycyjne ukraińskie dania, w tym barszcz, owsianka dyniowa, kanapki z czarnego chleba ze smalcem i czosnkiem, pudynki, kulisz, domowa pieczeń, chrust i inne przysmaki.

Dania przygotowały i podawały kucharki ubrane w odświętne, haftowane suknie.

Zespół stołówki „Energetyk” planuje w przyszłości organizować kolejne dni tematyczne.

(dazv.gov.ua)